Hva er Løperkne?

Hva er Runners knee eller løperkne?

Om høsten tar mange frem joggeskoene, og det er mange fordeler å høste 🙂  av å løpe. Blant annet så er det bra for beinvevet, som en faktor for å hindre osteoporose (aktivitetshåndboken).

For de ivirigste løperne er det viktig å hindre utvikling av skader, da løping også er svært belastende i store mengder.

Mange har hørt om løperkne, men hva er det, hvordan oppstår det og hvordan behandler man det?

Hva er løperkne?

Løperkne er en senelidelse på utsiden av kneet som kommer av repetitiv belastning i kneet.  Lidelsen er oftest knyttet til løping, men oppstår også ved sykling eller lignende aktiviteter  og gjør det svært ubehagelig å bruke kneleddet.

Hvorfor oppstår det?

Når en spesifikk bevegelse i kneet repeteres over tid kan det oppstå en friksjon eller strekk på senebåndet som kan føre til irritasjon av og skade på vevet.  Det kan også dreie seg om repetitiv kompresjon på slimposen under senen på utsiden av kneet. Kanskje du har hatt for stor treningsmengde i en kort periode? Kanskje du sitter feil på sykkelen?

Hvordan kan det behandles?

Det er lurt å gå igjennom treningsmengde de siste 3-4 ukene, og tenke etter om det er noen justeringer på utstyr eller teknikk du har gjort den siste tiden som kan knyttes til tidspunktet smertene startet.

Nedtrapping av aktiviteten som skapte problemet slik at man får justert belastningen som vevet utsettes for.

Manuell bløtvevsbehandling på muskler og triggerpunktbehandling  på muskler som belastes i aktiviteten. Ofte er det snakk om muskler i sete, lår og legger.  Styrkeøvelser for muskler som fører benet ut og roterer hofte, samt kombinere med uttøyningsøvelser.

 

Behandlingen gjøres i samråd med din behandler, som kan veilede og rådføre til en bedre rehabilitering og forebygging av skaden.

 

Forebyggende tiltak:

–       Fokus på løpeteknikk

–       gode løpesko

–       regelmessig styrketrening

 

Leave a Reply

Send oss en melding om du trenger time for konsultasjon, eller bare vil vite mer om våre tilbud!

Ditt navn

E-post

Telefonnummer

Melding

Kontaktinformasjon

E-post: kontakt@sfit.no
Telefon: 98466424

Heidi, fysioterapeut og daglig leder: 98466424
E-post: heidi@sfit.no
Maja, naprapat: 95166512
E-post: maja@sfit.no
Stine, fysioterapeut: 92317270
E-post: stine@sfit.no

sFIT Helse
Firmanavn: C&H Aktiv AS
Organisasjonsnummer: 911 595 273 MVA
Widerøeveien 5, 1360 Fornebu