Hva er smerte?

Hva er smerte?

Som behandlere jobber vi nesten utelukkende med personer med smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet. Dette er både spennende og utfordrende, da smerteopplevelse varierer utrolig mye fra person til person og er avhengig av en rekke faktorer. I denne posten vil jeg gi et innblikk i smertefeltet og kanskje rydde opp i noen myter rundt smerte.

Smerte er definert av IASP(det internasjonale forbundet for smertestudier) som “en ubehagelig sensorisk og emosjonell opplevelse assosiert med aktuell eller potensiell vevsskade, eller beskrevet som slik vevsskade”.  Det betyr at smerte er en subjektiv opplevelse, den kan ha opphav i en reel skade, eller være tilstede med fravær av skade. Det er en vanlig misoppfatning at smerten man opplever tilsvarer alvorlighetsgraden på skaden man er utsatt for. Smertens styrke forsterkes eller reduseres gjennom en kompleks prosess i sentralnervesystemet, hvor mange hjerneområder er involvert.

Det er vanlig å dele smerten i kategorier etter varighet.

Akutt smerte
Akutt smerte oppstår ofte etter en skade. Smerten fungerer som et alarmsystem og skal hindre oss i å belaste skadeområdet.  Et eksempel på akutte smerter er smerten ved en ankelovertråkk eller smerter etter en operajon. Smerter betegnes som akutte ved varighet fra de første ukene etter skadens oppståelse og opp til 3 til 6 måneder.

Bilderesultat for sprained ankle football

 

Langvarig smerte
Langvarig smerte er vedvarende utover vevets normale tilhelingstid, normalt fra 3-6 måneder. Denne smerten har ingen funksjon og defineres derfor som en sykdom i seg selv, da den medfører en negativ effekt på fysisk, psykisk og sosial funksjon.

Ved mange tilstander kan akutte og langvarige smertetilstander opptre om hverandre, og det kan etterhvert være vanskelig å skille mellom smertene.

 

Detter var et kort innblikk i ulike smertetyper. I senere innlegg vil jeg gå litt dypere i smertefeltet og beskrive fenomener som:

Smerte uten skade –  Eksempelvis ved smerter i områder utenfor kroppen, som ved gummihånd illusjonen

Skade uten smerte – Man kan være født uten evne til å føle smerte .
http://forskning.no/helse-medisin-menneskekroppen-naeringsliv/2008/02/helt-uten-smerte
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/the-people-who-cant-feel-pain-scientists-discover-cause-of-rare-inherited-condition-that-turns-off-10274604.html

Leave a Reply

Send oss en melding om du trenger time for konsultasjon, eller bare vil vite mer om våre tilbud!

Ditt navn

E-post

Telefonnummer

Melding

Kontaktinformasjon

E-post: kontakt@sfit.no
Telefon: 98466424

Heidi, fysioterapeut og daglig leder: 98466424
E-post: heidi@sfit.no
Maja, naprapat: 95166512
E-post: maja@sfit.no
Stine, fysioterapeut: 92317270
E-post: stine@sfit.no

sFIT Helse
Firmanavn: C&H Aktiv AS
Organisasjonsnummer: 911 595 273 MVA
Widerøeveien 5, 1360 Fornebu